Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Γραμμούλες ..

Απίστευτες γραμμούλες στο διάγραμμα της ΑΤΤ, η μετοχή σταμάτησε δυό φορές στις μπλε γραμμές των υψηλών, στα σημεία που υπάρχουν τα βελάκια.
Το πράσινο τρίγωνο ως τα τέλη Νοεμβρίου δίνει τη θέση του στο κόκκινο τρίγωνο από το Δεκέμβρη και μετά. Τα δύο τρίγωνα είναι συμμετρικά και  οι κόκκινες γραμμές είναι συγγραμικές των πράσινων, δλδ η προέκταση τους.
Εντυπωσιακή είναι και  η προσκόλληση των τιμών στις παραπάνω γραμμές τάσης, δλδ τις πλευρές των τριγώνων, ειδικά από το Γενάρη και μετά.
Άψογος ο σχηματισμός της διπλής κορυφής με τα βελάκια και αναμενόμενη η πτωτική συνέχεια για τις τιμές.

Όλο το διάγραμμα υπακούει σε τέσσερις (4) μόνο γραμμές τάσης, δυο μπλέ, μια πρασινοκόκκινη ανοδική και μια πρασινοκόκκινη καθοδική.
Απίστευτη απλότητα και ομορφιά..

Ποιό σύστημα ή ταλαντωτές, δείκτες, κινητοί μέσοι ή κύματα ή εξωτικές τεχνικές όπως νευρωνικοί ή άλλων τύπων ταξινομητές μπορεί να προσεγγίσει με τόση απλότητα την κίνηση αυτή;
Δεν απορρίπτω τίποτα από τα παραπάνω και από  τόσα άλλα, αλλά τι είναι τελικά η ΤΑ;
Μήπως πάνω απ'όλα τέχνη;


5 σχόλια:

  1. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι το θέμα δεν είναι εκ των υστέρων να "αποκαλύπτουμε την τέχνη αλλά εκ των προτέρων να υπάρχει σύστημα προυδοποίησης και επαναλαμβανόμενης διαδικασίας. Την οποία προσωπικά δεν μπορώ να δω στο παρόν διάγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν δεν αποκαλύπτω καμμιά τέχνη, μάλλον ανακαλύπτω την τέχνη..
    Με την παραπάνω ανάρτηση θέλω να δείξω την απλότητα και την ομορφιά της κίνησης, η οποία υπάρχει στο διάγραμμα για όποιον βέβαια θέλει να τη δει.
    Δε νομίζω πως με άλλο τρόπο μπορεί να προσεγγισθεί με τέτοια απλότητα το παραπάνω διάγραμμα και επιμένω σ'αυτό.

    Για τα υπόλοιπα που λες, δεν απορρίπτω καμμιά μέθοδο ειδικά όμως δε μπορώ να απορρίψω τις γραμμούλες, άσχετα αν είναι επαναλαμβανόμενη διαδικασία ή όχι.. Για ΤΑ μιλάμε και όχι για φυσικοχημεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Για ΤΑ μιλάμε και όχι για φυσικοχημεία.". Προφανώς θα εννοείται πως είναι πολύ ευκολότερο; Αν εννοείται αυτό, μάλλον έχουμε διαφορετική αίσθηση ή εντύπωση για το τι είναι τι. Προσωπικά έχω πεποίθηση πως η Τεχνική Ανάλυση είναι Επιστήμη και ως τέτοια έχει κανόνες και αρχές. Πάντα οι κανόνες είναι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες στατιστικά μιλώντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο το οποίο δε μπορεί να προσεγγισθεί με κλασσικές μεθόδους, αυτό που μάλλον εννοείς όταν λες επαναλαμβανόμενη διαδικασία.
    Δε ξέρω τι υπόβαθρο έχεις, υπάρχουν εργαλεία για τα μη γραμμικά συστήματα, ανάλυση χρονοσειρών κ.α. Έχουν γίνει και κάποιες προσεγγίσεις οικονομικών φαινομένων, μπορείς να κυττάξεις για econophysics. Αυτά είναι επιστήμη άσχετα αν δουλεύουν με επιτυχία ή όχι.

    Σε ότι αφορά την ΤΑ η γνώμη μου είναι πως δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό για την ΤΑ.

    Προσωπικά νιώθω έκπληκτος όταν βλέπω πως οι απλές γραμμούλες όπως παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μιας μετοχής.
    Και συμφωνώ για την προειδοποίηση στο αρχικό σου σχόλιο. Έτσι κι αλλιώς σαφώς και νιώθω μεγαλύτερη ικανοποίηση αν έχω τραβήξει τη γραμμή πριν τη κίνηση της μετοχής. Όμως ο σκοπός της ανάρτησης δεν ήταν να προβάλλω το πόσο μεγάλος αναλυταράς και προβλεπταράς είμαι και γι' αυτό δεν είπα ότι οι γραμμές ξεκίνησαν να μπαίνουν στο διάγραμμα μου της ΑΤΤ από τον Οκτώβριο.
    Το ότι το ανέβασα τώρα το διάγραμμα είναι γιατί μου έκανε εντύπωση το πόσο πιστά ακολουθεί η μετοχή ακόμα και τώρα στην πτώση της τις γραμμούλες που είχα τραβήξει κάποτε.

    Την καλημέρα μου, καλά διαγράμματα και θα χαρώ να συνεχίσουμε την κουβέντα σ'αυτό ή σε άλλο θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και η ανάρτησδη από τον Οκτώβριο τώρα που τη βρήκα:
    http://nomads-place.blogspot.gr/2012/10/blog-post_1121.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή