Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Σχόλιο για ΓΔ και FTASE25

Στο ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ βλέπουμε πως η εικόνα είναι ανοδική, ο δείκτης παραμένει πάνω από τη γραμμή λαιμού N και ο σχηματισμός του ανάποδου ΩΚΩ βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία να αναφέρουμε.
Ο όγκος είναι μειωμένος, ένδειξη πως βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και αναμονής. Η αναμονή προκύπτει από την προσωρινή ισορροπία μεταξύ αγοραστών-πωλητών, τραπεζών-λοιπών μετοχών.

Στον 25άρη η τεχνική εικόνα δεν είναι τόσο καθαρή.
Στο ημερήσιο διάγραμμα του 25άρη παρατηρούμε πως ο δείκτης συνεχίζει την κίνηση του ανάμεσα στην αντίσταση R και τη στήριξη S. Έγκυρη διάσπαση κάποιας γραμμής τάσης θα σημάνει δυνατή κίνηση προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του 25άρη, παρατηρούμε πως ο δείκτης έχει "στριμωχθεί" μεταξύ FF50, R και S. Χρονικά δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη συνέχιση της κατάστασης αυτής, ενδεχομένως την εβδομάδα αυτή ή το αργότερο την επόμενη θα πρέπει να δούμε κίνηση από το δείκτη.
Από τα διαγράμματα του 25άρη, δε μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για την κατεύθυνση της κίνησης, αν θα είναι ανοδική ή καθοδική και καλό θα είναι να το έχουμε υπόψη μας αυτό.
Να υπενθυμίσουμε πως η ανοδική διάσπαση της R θα εγκυροποιήσει σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ με στόχο πάνω από 550 μονάδες.

Ένα γενικότερο σχόλιο της εβδομάδας που πέρασε πέρα από τους δείκτες που είδαμε.
Σε αρκετά χαρτιά οι λίγες ημέρες διόρθωσης έδωσαν τη δυνατότητα αποθέρμανσης τεχνικών δεικτών. Έτσι αρκετές μετοχές επαναπροσέγγισαν τις στηρίξεις τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις προυποθέσεις νέου ανοδικού σκέλους.

Μπορεί σε επίπεδο δείκτη FTASE25 τα πράγματα να δείχνουν μπερδεμένα αλλά σε επίπεδο μετοχών η ανοδική συνέχεια δείχνει να είναι μονόδρομος. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε τράπεζες η τεχνική εικόνα των οποίων είναι άσχημη και επηρεάζουν με τον τρόπο αυτό την εικόνα του 25άρη.
Αρα με βάση τα παραπάνω αναμένουμε ανοδική συνέχεια και νέα υψηλά σε μετοχές και σε δείκτες ΓΔ και 25άρη.

Ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής πολλές υγιείς μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ηγέτες ΔΕΗ, ΒΙΟΧΚ, ΜΟΗ, ΟΛΠ ξεχώρισαν ενώ αρκετές ακόμα δείχνουν το δρόμο της αγοράς για το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε λοιπόν την διάχυση της ανοδικής διάθεσης στην πλειοψηφία των μετοχών.

Καλή εβδομάδα!


6 σχόλια:

  1. Καλησπερίζω τον αγαπητό οικοδεσπότη.
    Το σενάριο που περιγράφεις στο προηγούμενο σχόλιο εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Βασίλη,
    Πιστεύω πως τελικά -εννοώ μετά τη διόρθωση, η ανοδική συνέχεια συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.
    Βέβαια είναι πολλά αυτά που μπορεί να συμβούν και να ανατρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, π.χ. μια απότομη υποχώρηση των τραπεζών κάτω από τις στηρίξεις τους.
    Γι'αυτό δεν υπάρχει βεβαιότητα, μιλάω όπως κι'εσύ για "πιθανότερο σενάριο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Χέρκουλες.Προσωπική άποψη ότι τιμές κάτω από το 900 δεν θα ξαναδούμε,ίσως ποτέ.Η αγορά θα ανεβαίνει,άλλοτε με μικρές διορθώσεις και άλλοτε με μεγαλύτερες,τουλάχιστον μέχρι τις 1250-1290 μονάδες.

    Προσωπικά το βλέμα μου είναι στραμμένο περισσότερο στον FTSEM και χαμηλότερα,παρά στον 25άρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Γιάννη,

    Εύστοχο και επίκαιρο το σχόλιο σου και η γνώμη σου έχει βαρύτητα.

    Και η δική μου αίσθηση είναι για άνοδο και συμφωνω με τα νούμερα που δίνεις ως στόχους του ΓΔ πριν από κάποια σημαντική διόρθωση.

    Βέβαια όπως απαντώ παραπάνω στο Βασίλη τα πάντα μπορούν να συμβούν.
    Κανείς μας δεν είναι προφήτης, στο χρηματιστήριο η μόνη άμυνα που μπορούμε να έχουμε είναι η συνεχής ανίχνευση της τάσης, οι εμμονές σε σενάρια είναι σίγουρος δρόμος προς την καταστροφή.

    Γιάννη σε σχέση με τον ο 25άρη, καθορίζει το κλίμα στην αγορά και περιλαμβάνει εταιρίες της πραγματικής οικονομίας *, για τους λόγους αυτούς τον σχολιάζω τακτικά.

    Συμφωνώ πως και στον 40άρη υπάρχουν εταιρίες της πραγματικής οικονομίας, που θα υπεραποδώσουν του ΓΔ και πολλές από αυτές κατά καιρούς τις εμπιστεύομαι αλλά και τις έχω προτείνει από εδώ.


    * Δε ξέρω ποιός είναι ο νονός του όρου "πραγματική οικονομία", εγώ τον πρωτοάκουσα από τον Μιχάλη της Ελεύθερης Γνώμης και προσωπικά τον θεωρώ πολύ πετυχημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα Ηρακλη και γω απο καπου θα τον ξεπατικωσα.Real economy που λενε και στο χωριο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως Μιχάλη με δυό λέξεις αποδίδει το νόημα, άρα είναι πετυχημένος ο όρος.
      Real economy λοιπόν .. σ'αυτό είσαι σίγουρα ο νονός ..

      Διαγραφή