Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTASE40

Στο σημερινό σχόλιο θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις για ορισμένα ποιοτικά -και όχι ποσοτικά- χαρακτηριστικά του 40άρη ή αλλιώς δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που πρωταγωνίστησε στην άνοδο από τον Ιούνιο ως τώρα.

Στο πρώτο διάγραμμα με τη μεγάλη εικόνα από το Σεπτ 2009 ως σήμερα, παρατηρούμε πως υπάρχει ισχυρή ανοδική τάση και ο δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό αντιστροφής της μακροχρόνιας πτωτικής τάσης, με ανερχόμενες κορυφές και ανερχόμενους πυθμένες.



Στο δεύτερο διάγραμμα βλέπουμε την κίνηση του δείκτη από τον Ιούνιο ως σήμερα. Παρατηρούμε πως η τάση είναι συνεχώς επιταχυνόμενη, δηλαδή η  κλίση της S2 είναι μεγαλύτερη της S1 κ.ο.κ. Φυσικά αυτό δε μπορεί να κρατήσει για πάντα, κάποια στιγμή θα έρθει η διόρθωση και θα πρέπει τότε να θέσουμε όρια συνέχισης ή αντιστροφής της ανοδικής τάσης, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.


Αντίστοιχα ανοδικά στοιχεία με μικρότερη ένταση έχουμε στο ΓΔ. Αντίθετα ο 20άρης ακόμα βρίσκεται στα επίπεδα της  κορυφής του Φεβρουαρίου 2012, ενώ πολύ χειρότερη είναι η εικόνα στις τράπεζες
Κάποια στιγμή θα τρέξουν και οι τράπεζες, το ερώτημα για τον μικρό επενδυτή είναι αν θα πάει με την αγορά δηλαδή με τις υγιείς μετοχές του 20άρη και 40άρη που τρέχουν ή κόντρα στην αγορά δηλαδή με μετοχές που δεν έχουν προς το παρών κάτι θετικό να παρουσιάσουν.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ηρακλή.Πολύτιμα θα τα χαρακτήριζα τα σημερινά στοιχεία που παραθέτεις στο blog.Να προσθέσω κάτι που ίσως έχει την αξία του,ίσως και όχι.Σήμερα στο υψηλό του ο FTSEM συμπλήρωσε τις 523 μονάδες ανόδου από το χαμηλό Νοεμβρίου,όσες είχε κάνει αστην κίνηση από το χαμηλό Αυγούστου ως το υψηλό Οκτωβρίου.

    Πάντως είναι εντυπωσιακή η όλη κίνηση και ο καλύτερος δείκτης μακράν και αυτό πρέπει να το'χουμε συνεχώς στα υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά και για την επισήμανση σου.
    Ίσως ήρθε η ώρα για μια διόρθωση, που θα δώσει δύναμη για συνέχιση της ανόδου.
    Ίσως όμως η διόρθωση να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα, όταν δε θα είναι και τόσο αναμενόμενη.




    ΑπάντησηΔιαγραφή